Inspiratie

    Op deze pagina deel ik reflecties en inzichten over leren en leven, ontmoeten en ontwikkelen. Ik schrijf erover in een blogbericht of ik vertel in een podcast, aan jou de keuze. Wil je graag (nog) meer lezen, kijk dan bij de inspiratiebronnen voor boeiende artikels.

    Mag het ietsje meer zijn?

    2021/12/24

    Ik kijk uit naar kerst en nieuw. Met echt oogcontact boven het mondmasker, tijd en ruimte (uiteraard goed geventileerd 😉) om te praten met elkaar, ellebogen en voeten om opnieuw te connecteren.

    Terug

    Hoe is 't?

    Ik beken. Dit klinkt me bekend in de oren. En de spontane, makkelijke reactie ook: “ca va”.
    Hoe vaak heb ik dat antwoord niet horen uitspreken, niets zeggend en tegelijk alles zeggend?
    Ontelbare keren. Door mijn zus, een buurvrouw, een collega
 Allen op een andere toon, met een andere nuance, veelzeggend dus. 
    Hoe vaak ik die vraag aan hen heb gesteld? Ook ontelbare keren wellicht, vanuit goeie bedoelingen en met oprechte interesse. En toch zo nietszeggend als het maar kan.

     

     

    Blind getrouwd

    Tijdens een coachinggesprek met een cliĂ«nt hebben we het over soorten vragen en het effect er van. “Wat zijn dan eigenlijk goeie vragen”?

    Ik wil verder dan mijn parate kennis en zoek antwoorden in “The book of beautiful questions” van Warren Berger. Buiten de open deuren van vragen die interesse tonen, begrip creĂ«ren en verbinding versterken, vind ik enkele interessante pistes.

    Hoe kunnen vragen bijdragen om sneller te komen tot diepere en meer betekenisvolle relaties?
    Ik lees over een onderzoek waarbij vreemden in een lab werden gezet met de bedoeling elkaar leuk te vinden en misschien zelfs liefde te voelen. De resultaten waren verrassend. Het was niet door een liefdesdrankje, wel door een gestructureerde set van 36 vragen waarvan de intensiteit geleidelijk aan werd opgebouwd. De meeste paren kwamen uit de sessie met zeer positieve en warme gevoelens tegenover elkaar, Ă©Ă©n koppel is later zelfs getrouwd.

    Wat als we dit nu eens zouden inzetten bij het programma blind getrouwd? Succes bij alle paren verzekerd? Wellicht minder spectaculair beeldmateriaal. En de kijker wil natuurlijk ook wel wat.

    Cadeautips, zonder aankoopverplichting

    De 36 vragen die gebruikt werden in het onderzoek zijn mooie voorbeelden van open, diepgaande vragen. Ze vragen dat de persoon die ze beantwoordt er echt gaat over nadenken. Ze laten iets van de persoon zien over waarden, dromen en hoop, zorgen en angsten. Hoe sneller dat tot uiting komt, hoe makkelijker we ons kunnen verbinden aan de ander. Omdat we de ander zien in wat die werkelijk is.
    Wil je het eens uitproberen? 

    Vragen die de klassieke “hoe is het” vervangen:
    Wat is het beste dat je vandaag, deze week, dit jaar is overkomen?
    Wat vind je spannend in je leven op dit moment?
    Waar kijk je naar uit voor vanavond, volgende week, volgend jaar, in je leven?
    Wat deed je lachen vandaag?
    Welk probleem zou je graag oplossen?

    Vragen die je sympathiek (en zelfs geliefd) maken:
    Hoe ziet een ideale dag er uit voor jou?
    Als je iets kon veranderen aan de manier waarop je bent opgevoed, wat zou dat zijn?
    Wat betekent vriendschap voor jou?
    Wat is te ernstig om grappen over te vertellen?
    Wie of wat kan je niet missen in je leven?

     

    De 5de van Beethoven

    EĂ©n bedenking toch bij al dat ge-vraag. Want een goed gesprek is immers meer dan een goeie vraag. Ik merk dat de laatste maanden heel erg als ik bij mijn ouders ben. Hoe meer zij verglijden in hun eigen wereld en verleden, hoe minder de vragen belang hebben, zelfs de antwoorden niet. Enkel de oprechte aandacht en de warme nabijheid die ermee gepaard gaan. Een gesprek met hen is samen bewegen op wat er naar boven komt, zonder oordeel, met veel luisterbereidheid en geduld.

    Ik ervaar het als een oefening in nederigheid. Was het Peter Senge die ooit zei dat meesterschap erin bestaat alles wat je weet en kent te kunnen loslaten? De leegte en stilte toe te laten?

    “Tadadadaa”...
    Wist je dat dit niet de eerste noten zijn van de 5de van Beethoven? De symfonie begint met een rustteken. Ze begint met stilte en eindigt opnieuw in stilte.
    In een gesprek is dat net zo. Een goede muzikant kan luisteren. Een goede gesprekspartner ook.

    “Stilte” feestdagen, die wens ik je van harte, als start van een een nieuw jaar met prachtige composities en connecties!

    Deel dit op

    Over Katelijne Callebaut

    Ontdek. Onthou. Ontwikkel. Ga voor een intens, blijvend leereffect dat vertrekt vanuit je potentieel, met resultaten waarvoor mijn klanten blijven terugkomen. Ontdek wat dit leereffect betekent voor jou, je team en organisatie.
    Katelijne Callebaut
    LoopWise