Tegenwoordig lach ik om de kleinste dingen
Het hoeft zelfs niet de fijnste vorm van humor te zijn, alles dat passeert wat maar enigszins een glimlach in gang zet, neem ik gretig op. Ik vergeet het snel, dat is soms lastig, want dan kan ik het niet (goed) navertellen. Maar ik deel het wel graag.
Misschien is het net dat wat me in deze periode van thuiswerken en afstands-contact zo naar die humor doet grijpen: het plezier te voelen van de aanstekelijkheid van samen om iets lachen, luchtigheid te brengen, even te vergeten.
Ik lees de column van Dalila Hermans in de krant en voel me enigszins gerustgesteld. Zij heeft het over kortsluiting in haar hersenen, tandwielen die klem komen te zitten en wat daarbij helpt. Dit is een stukje er uit:
“Als ik heel erg hard wil lachen, kijk ik filmpjes van baby’s, ook de mijne, die voor het eerst een stukje citroen eten. Slappe lach gegarandeerd, en de storing op de lijn hersteld. Gezonder dan andere middeltjes die emoties losforceren, denk ik.”
Aha, er is dus niks mis met You Tube-filmpjes kijken van bloopers of wegzakken voor het scherm voor de zoveelste herhaling van Friends.
Humor in deze tijden? Serieus?
Ik wil meer weten over het effect van humor en duik in een artikel van Harvard Business Review over een boek dat net verschenen is: Humor, Seriously: Why Humor is a Secret Weapon in Business and Life.
De titel alleen al maakt me nieuwsgierig, een geheim wapen? Waarvoor dan?
De 2 auteurs breken een lans om meer humor op de werkplek te brengen en ook toe te laten. Klinkt interessant. Bij het online vergaderen kijken we immers makkelijker naar de efficientie van een gesprek dan naar wat het met de samenwerking doet. Nochtans blijkt uit onderzoek dat teams waar gelachen wordt meer geëngageerd en ook creatiever zijn.
Hoe dat komt? Samen lachen versterkt het gevoel van nabijheid en vertrouwen. Als 2 vreemden bijvoorbeeld 5 minuten samen lachen voor ze in een persoonlijk gesprek gaan, blijkt dat hun interactie tot 30% meer intimiteit vertoont. En zelfs enkel de herinnering aan momenten van samen lachen blijkt in partnerrelaties 23% meer tevredenheid over de relatie te geven.
Met Valentijnsdag in zicht heb je dus alvast een cadeautip. Zonder dank.
Is dit nu een lachertje?
Toch niet, het effect van humor is er wel degelijk. Als we lachen, produceert ons brein meer endorfines (die ons een energieboost geven) en meer oxitocyne (het liefdeshormoon). Bij een flinke lachbui in moeilijke omstandigheden kan het stresshormoon cortisol zelfs met 39% afnemen.
Lachen is goed voor ons immuunsysteem. Onderzoek heeft aangetoond dat 5 minuten intens lachen of positief denken een stijging van maar liefst 53% veroorzaakt. Dat is 53% meer vermogen van ons bloed om tegen ziektes te vechten.
In een ziekenhuis in Georgia is een lachkamer ingericht voor patienten. Geen medische apparatuur, enkel een knusse videohoek waar patienten samen komische series en films kunnen kijken. Het resultaat is verbluffend. Een paar uur per dag in deze kamer en met anderen samen lachen vergroot niet alleen de mentale kracht van mensen en de wil om te genezen, maar het heeft ook fysieke effecten. De meest opvallende zijn een daling van de bloeddruk, verminderde spierspanning en een betere werking van de luchtwegen door de verhoogde opname van zuurstof.
Goedkoper is het alleszins dan medicijnen…
Met z'n allen in lach-therapie?
Moet iedereen dan maar stand-up comedian worden?
Nee hoor, iedereen heeft een eigen stijl van humor, hoe diep verborgen die bij sommigen ook zit. Het verrassende is dat je kan leren om humor te gebruiken, op de manier die best bij jou past, net zoals je andere vaardigheden leert. En je hoeft zelfs niet bang te zijn dat een mopje of grappig verhaal niet zou aanslaan. Onderzoek bewijst immers dat mensen elke vorm van luchtigheid appreciëren, op voorwaarde dat die niet aanvallend of kwetsend is.
Lachen om wekt verbondenheid, lachen met niet.
We zijn in een moeilijke periode waar onzekerheid speelt, verlies en verdriet, frustraties om wat we niet meer kunnen. Is humor dan wel gepast? Leidinggevenden en collega’s die met humor met elkaar omgaan, helpen elkaar net om door deze periode te geraken. De luchtigheid die met humor ontstaat, geeft ruimte en nieuwe zuurstof. En vooral: ze toont menselijkheid.
In tijden waarin mensen het moeilijk hebben, maakt dat wel degelijk een verschil.
Neem humor maar au sérieux
Geef je lach de vrije loop en maak anderen aan het lachen.
Ik geef je alvast 5 tips mee
- Schrijf elke avond iets op dat je die dag heeft doen (glim)lachen.
- Schrijf elke avond op hoe jij anderen aan het (glim)lachen hebt gebracht.
- Deel je verhaal met anderen, vertel door, verspreid, nodig uit.
- Breng luchtigheid in gesprekken en als taal je ding niet is, doe het dan non-verbaal.
- Zoek contact met mensen die een aanstekelijk gevoel voor humor hebben, dat werkt besmettelijk.
En wat denk je van een lach-kamer, een lach-stoel, een lach-moment, een lach-zoom?
Have fun!